Ce înseamnă celiac?

Celiac e eticheta cu care mă prezint în frunte prin resturante și motivul pentru care mi s-a schimbat complet stilul de viață. Mai port după mine și eticheta fără gluten, pentru că ele merg mână în mână.

Gluten = proteină ce se găsește în cereale precum grâu, orz, secară și derivatele acestora, fără valoare nutritivă mare, având rol de agent de legătură, îngroșare și înmulțire (ex: creșterea și formarea aluatului de pâine)

Celiac (Boala celiacă, Celiachie) = este o afecțiune autoimună, ce se declanșează la ingerarea glutenului de către persoanele cu predispoziție genetică; efectele glutenului se simt la nivelul intestinului subțire, acestadistrugând vilozitățile ce au rol în absorbția vitaminelor, mineralelor și proteinelor din alimente.

Pe scurt: corpul meu a decis că nu-i mai place glutenul în organism și a ales să mă supună sub grija de a-l elimina din alimentație, dacă vreau să mai primesc totuși nutrienți. Am adunat și câteva informații rapide și generale despre subiect:

  • În tratarea bolii celiace, singurul tratament este eliminarea completă a glutenului din alimentație;
  • Nu există tratamente farmaceutice pentru tratarea bolii celiace;
  • Boala celiacă poate duce la declanșarea unor alte disfuncționalități, precum infertilitatea, reducerea densității oaselor, boli neurologice sau alte boli autoimune;
  • Ultimele studii arată că perioada medie de diagnosticare corectă a bolii celiace este între 6-10 ani. (Sursă: Daniel Leffler, MD, MS, The Celiac Center at Beth Israel Deaconness Medical Center)
  • Rata de creștere a diagnosticării bolii celiace poate ajunge la 50-60% în 2019, datorită eforturilor de informare și conștientizare asupra acesteia; (Sursă: Datamonitor Group, 2009)
Share