5 aspecte de știut despre boala celiacă

celiac-sucks

Luna Mai este luna internațională de conștientizare a bolii celiace și implicit a importanței dietei fără gluten. De ce e nevoie de campanii de informare și de ce cred eu că e important să vorbim despre asta? Ei bine, este o descoperire medicală destul de recentă, puțin dezbătută, dar foarte controversată prin prisma dezvoltării industriei alimentare ”gluten-free” și a teoriei unui moft al celor avizi de diete de slăbit.

Nu e chiar așa și m-aș bucura enorm dacă oamenii ar asculta în primul rând, sau măcar ar încerca să înțeleagă când se prezintă cineva cu nevoia de a mânca fără gluten. Însă, o pun sub semnul lipsei de informare și a răspândirii unor povești eronate. Pentru asta, am cules cele mai esențiale 5 lucruri pe care să le știi despre boala celiacă:

  1. Este o afecțiune autoimună, ceea ce înseamnă că atunci când sistemul imunitar detectează prezența glutenului, acesta reacționează atacând celulele peretelui intestinului subțire, ceea ce limitează absorbția nutrienților. Rezultatul, mai mult sau mai puțin: devii malnutrit oricât de mult sau bine te-ai alimenta.
  2. Singurul tratament este dieta fără gluten – proteină ce se găsește în grâu, orz, secară – ceea ce determină adoptarea unei alimentații speciale pe viață. Alimentele principale la care se renunță sunt cerealele, pâinea, pasta, berea, ori orice fel de snack care are la bază făina de grâu.
  3. Este considerată o afecțiune ascunsă, ce poate apărea la orice vârstă. fiind diagnosticată destul de dificil și târziu. Simptomele care pot indica semnele bolii celiace diferă extrem de mult. De la anemie, la ceață mentală, dureri de cap, oboseală, sindromul colonului iritat, erupții cutanate pe piele sau chiar depresie.
  4. Nediagnosticată la timp, boala celiacă poate cauza osteoporoză (vezi punctul 1 legat de cum nu mai absorbi nutrienți, nici vitamine) precum și un număr de alte afecțiuni.
  5. Boala celiacă e diferită de intoleranța sau alergia la gluten și nu se manifestă precum alergiile clasice unde intri în șoc anafilactic dacă mănânci gluten. În schimb, cei cu boală celiacă experimentează dureri fizice precum diaree, dureri abdominale puternice, dureri de cap sau iritații pe piele.

Pe scurt, când auziți de gluten și lipsa lui din alimentație, nu e întotdeauna despre o nouă dietă miraculoasă de slăbit ci, o modalitate de a-ți adapta stilul de viață și alimentația încercând să limitezi durerile fizice sau psihice pe care boala celiacă le poate cauza.

P.S. Pentru o informare mai detaliată, am dat peste articolul scris de medicii specializați de la Regina Maria, aici.

 

Sursă poza: http://glutendude.com/

 

 

Share

Lasă un răspuns