De ce călător celiac?

Povesteam eu acum un an de zile când m-am gândit să scriu, cum m-am procopsit cu o bursă Erasmus în Franța și cum trebuia să fac față milioanelor de croisante și patiserii la fiecare colț de stradă. Ba mai mult, îmi doream să călătoresc și să povestesc despre asta prin prisma experiențelor de celiac. Am călătorit, ce-i drept, de povestit mai puțin, motiv pentru care, toamna asta mi-am zis că e timpul! Iar cum sfârșitul de an e cel mai bun de reluat proiecte, vine automat întrebarea: cu ce gânduri mă întorc?

Ei bine, cu celiachia tot trebuie să trăiesc, la pas o cam iau din loc oricând vine ocazia, și atunci, de ce să nu țin evidența explorărilor mele locale, urbane, montane?! Uite așa, reluăm cercetarea mea despre ce înseamnă conceptul de alimentație gluten free în Europa, dar și acasă. Fie că e vorba de intoleranți la gluten (cu mai puține ingrediente de tăiat de pe listă) sau bolnavi celiaci (ca mine), ori pur și simplu persoane care decid să mănânce gluten free din disperarea pentru slăbit, mofturi, sau pentru a trăi sănătos, oamenii au prins ideea și au integrat-o pe piață.

Curios a fost pentru mine să văd, într-un an de zile, cât de multe informații sau bloguri au început să apară și în limba română, deci hei, nu mai sunt singură în lupta cu alergenii! Spuneam eu atunci, noroc că internetul e mare și informațiile pot fi de tot felul, slavă cerului că m-am născut în epoca și țara care învață engleză, căci în română, dacă nu sunt site-uri medicale cu informație generală de doctor de acum 5 ani, sunt reviste cu sfaturi de dieta prin eliminarea glutenului.  Iar un simplu search de restaurant gluten free în București nu mă trimite decât la întrebări Tripadvisor sau din nou, sfaturi de diete ori tendințe în alimentație (cam din cauza asta unor aberaţii de genu lumea nu te ia în seama când le spui că mănânci fără gluten).  Oamenii nu cunosc şi e normal să nu se întindă lumea fără gluten la picioarele mele. 

Lucrurile s-au mai schimbat între timp, iar asta nu poate decât să mă bucure. Totuși, încă nu există o piață largă de desfacere a produselor gluten free, iar cele existente sunt foarte scumpe şi greu de găsit. Provocarea mea se leagă de cum facem față provocărilor zilnice. Care-s situațiile, locurile sau gustările care merită scoase la lumină pentru o viață de celiac lină?! Promit să vă zic și de escapadele unde ai posibilitatea să mai găsești restaurante cu specific, magazine bio, sau bucătari înțelegători care sunt destul de drăguți încât să îți pregătească special, fără ingredientele problemă.

 

Share

Lasă un răspuns