Ce ți se întâmplă dacă mănânci gluten?

Parcă nu e liniște dacă nu răspund la întrebarea: Și ce se întâmplă când mănânci gluten? Să ridice mâna sus toți celiacii care se simt inconfortabil să ofere detalii. Este, într-adevăr, una din informația pe care încerc să evit să o ofer unor oameni care n-au trecut prin același istoric medical ca mine. Totuși, este și cea mai utilă. E nevoie să se cunoască și să se vorbească despre simptomele bolii celiace, pentru că oricum nu e diagnosticată corect și la timp.

Evident, lumea e curioasă și așa aș fi fost și eu probabil dacă ar fi să descopăr ceva atipic. Fără limbaj medical, zic doar că, în primă fază, la mine se manifestă oboseala cronică și durerile de cap. Urmează probleme de stomac (pentru detalii contactați medicul) și eventual dureri de oase. Ce poate să ți se mai întâmple, dar tu să nu simți fizic, e uneori cauza cros-contaminării. Atunci când mâncarea ta ajunge cumva în contact cu glutenul, iar tu nu vezi, organismul tău tot simte și e afectat pe o perioadă de 6 luni. Yey!

Înapoi la simptome. Multă vreme înaintea diagnosticării m-am luptat cu pierderi în greutate, anemie foarte mare, vome spontane și nenumărate presupuneri de probleme hepatice. Acestea pot fi printre primele semne care apar și te pot informa dacă trebuie să renunți (sau nu) la gluten, pe fond de celiachie. Se recomandă totuși, un complet set de analize și documentări medicale ca să scapi de orice griji. Poți găsi aici o listă cu medicii și clinicele recomandate pentru asta. glam gf life

Share

Lasă un răspuns