Invitație la cafea

Ceee?!? Strigau glasuri de celiac. Cafeaua e rea. Dezbateri peste dezbateri se întămplă în lumea celiacilor pe subiectul ăsta. Îmi pare rău, dar eu prea-i sunt fan. Cafelei și poveștilor care se învârt în jurul ei, recunosc. Am început să o înțeleg și să o gust cu adevărat în toamna anului 2014, pe tărâm finlandez. Din cauza prea multor cafenele cu gluten-free cookies, m-am molipsit și cu o nouă dragoste pentru cafea. Câteodată e aia la ibric acasă, dimineața, iar mai mereu un Flat White, încercând să-l nimeresc pe ce mai bun din București. Căci da, nu doar nordicii beau cafele bune în locuri cochete. Eu mi-am ales locurile unde o servesc sau îmi cumpăr pentru acasă, dar până acolo, hai să vedem ce zic celiacii, intoleranții sau cei cu problema față de gluten. E bună sau nu cafeaua pentru noi?

and i'm yours

Pentru a fi corect informată, mai cercetez articole medicale științifice, sau dacă sunt prea greu de înțeles, bloguri de medici. De curând, am dat de Dr. Clark care-mi povestește cum stă treaba. Aparent, problema principală în cazul în care te simți rău după ce consumi cafea, stă în faptul că organismul tău poate reacționa instinctiv cu anticorpii setați pe gluten când simte proteina din cafea. Se presupune că astfel de reacții declanșează și sensibilitatea față de porumb sau alte cereale care nu conțin gluten. Ce înțeleg eu din asta e că organismul nostru are niște probleme de personalitate și devine tare confuz atunci când mâncăm. Orice.

Serios vorbind, cafeaua nu are gluten. Iar singura regulă scrisă că nu ar trebui să o consumi, se aplică pentru pseudo-cafelele de la automatele de cafea de 1 leu. Cu siguranță conțin mulți aditivi și potențatori de aromă, care nu sunt certificați ca fără gluten. De asemenea, cafelele cu arome, dacă nu sunt de specialitate, sau naturale, e foarte posibil să fie contaminate în vreun fel.

Sfatul meu este să mergeți pe cafeaua proaspăt prăjită sau măcinată din boabe, direct la voi acasă. Nu vă fie frică să testați cum reacționează corpul vostru la cafea, pentru că așa îl cunoașteți mai bine și veți ști pe viitor de ce anume să vă feriți. Între timp, vă las câteva sugestii de prăjitorii de cafea de specialitate din București, pe care eu le iubesc pentru gustul și calitatea boabelor pe care le oferă: Guido, Origo, Kaffa, Delicatese Florescu

Surse informații: The healthy home economist / Gluten Dude

Share

Lasă un răspuns