Legislația și etichetarea produselor fără gluten

west-info.eu

În luna Mai se anunța că până la data de 20 Iulie a acestui an, legislația europeană cu privire la etichetarea produselor fără gluten va suferi anumite schimbări. Până să mă prind care sunt schimbările, am vrut să văd care sunt în prezent legile pe subiectul ăsta.

Din 2009, legea spune că un produs poate fi marcat fără gluten în condițiile în care acesta conține mai puțin de 20 mg/kg gluten în produsul final. Studiile au demonstrat că asta e cantitatea minim acceptată pentru un celiac, pentru că aparent, o dietă cu 0 mg gluten nici nu există. Până și cerealele care natural nu au gluten (orez, porumb) au un nivel de până la 20 mg/kg gluten. O altă mențiune din lege spune că se poate face și etichetare ”conținut foarte scăzut de gluten”, însă aici cantitatea de gluten conține mai puțin de 100 mg/kg, deci neprietenoasă unui celiac, însă oferea o portiță interpretabilă companiilor și serviciilor de catering.

Schimbarea de anul acesta se aplică doar pentru acest subiect din urmă. Nu va mai fi valabilă menționarea ”ingrediente cu conținut foarte scăzut de gluten” pentru că s-au prins cum de multe ori, asta crează confuzie și nu garantează siguranță unei persoane cu intoleranță/alergie.

Spre dezamăgirea mea, cam atât au avut de spus și de schimbat. Mi-aș fi dorit să văd că se ajunge la un acord universal cu privire la ce/cum/de ce etichetăm. De exemplu, în Australia ca un produs să fie etichetat fără gluten, acesta trebuie să aibă maxim 5 mg/kg, iar în Canada nu mai este acceptat amidonul de grâu.

Mai e mult până departe, însă cu timpul sunt convinsă că vor apărea din ce în ce mai multe subiecte de discuții pe tema asta. Stăm cu ochii pe ei!

Sursă text: aici și aici & Sursă poză

Share

Lasă un răspuns