De ce crește preponderența alergiilor sau a intoleranțelor alimentare?

shutterstock_886162631

În ultima perioadă, tot auzim că din ce în ce mai multă lume din jurul nostru dezvoltă alergii sau intoleranțe alimentare. Un subiect nu foarte cunoscut înainte, care era dezbătut în cercuri restrânse de nutriționiști, doctori sau pacienți. Lucru de înțeles, ținând cont că nici eu, înainte să descopăr că am boală celiacă, nu știam ce e glutenul. Auzisem de alergia la alune sau lactoză, dar doar punctual, eventual prin filme, fără să mă gândesc sau să-mi pese mai mult. Ulterior, după ce a trebuit să renunț de tot la gluten, mi se părea că totul în jurul meu duce cumva spre informații despre alergeni și contexte care se legau într-un fel sau altul de alimentație.

M-am întrebat și eu ce o fi cu creșterea asta a alergiilor?! O primă justificare la îndemâna oricui, e dată de rolul pe care îl are consumul alimentelor din ce în ce mai procesate și a chimicalelor care se găsesc în ele, în detrimentul fructelor și legumelor. Din perspectiva medicilor, un rol în perceperea creșterii alergiilor sau intoleranțelor, îl are și îmbunătățirea diagnosticelor corecte din ultimii 25 ani. Am găsit și unele teorii care par mult mai plauzibile, dar luate puțin în considerare. De exemplu, se pune problema unei igiene exagerate și a faptului că sistemul nostru imunitar nu mai are cu ce să se lupte. Trăim în medii din ce în ce mai urbanizate, curate și izolate de bacterii sau factori naturali, astfel că organismul reacționează exagerat când simte o substanță aparent normală. O alta se leagă de nașterile prin cezariană și a faptului că astfel, copilul nu mai preia bacteria gastrointestinală în timpul nașterii. De asemenea, se ignoră faptul că riscul ca un copil să dezvolte alergii alimentare, este mai mare dacă unul din părinți suferă de orice tip de alergie.

Ultimele studii internaționale arată că alergiile alimentare au crescut cu aproximativ 50% între 1997 și 2011 și că mai mult de 17 milioane de europeni au manifestat reacții severe pe fondul unor probleme de alimentație. Pe mine mă bucură faptul că sunt din ce în ce mai multe canale și campanii care promovează un stil alimentar mai sănătos, sau care ajută la răspândirea informațiilor despre cercetări medicale și nutriționale. În rândul celiacilor, o platformă foarte utilă, este site-ul celiaci.ro care în fiecare lună vine cu abordări noi pentru subiectul gluten. De asemenea, cu acest articol, m-am alăturat și eu campaniilor lor de informare lunară prin intermediul bloggerilor, inițiate de Schar, vizibile pe pagina de Facebook, dar și pe platforma celiaci.ro tocmai pentru a încerca să aduc o altă perspectivă asupra subiectului intoleranței și alergiilor alimentare.

Nutriția și grija față de alimentație este un subiect care nu trebuie ignorat, indiferent cât de tradiționali vrem să trăim. După ce am aflat că dieta strictă fără gluten este singura soluție pentru boala celiacă, am început și eu să mă uit cu alți ochi la ce anume consum și cât de bine mă face să mă simt o alimentație corectă. Nu e vorba de a renunța doar la gluten, alune sau lactoză, ci de a avea grijă cum prepari sau alegi tot ce-ți pui în farfurie.

Share

Lasă un răspuns