Regăsire cu Franța prin gustul dulciurilor fără gluten

IMG_4713

Știam eu că sunt mai multe motive pentru care îmi lipsește Franța câteodată, iar Amarant mi le-a readus aminte. Acum 2 ani, eram în Franța pentru 4 luni de zile cu ocazia unei burse Erasmus. Era la scurt timp după ce fusesem diagnosticată ca celiacă și nu prea știam cum să gestionez alimentația mea fără gluten pe tărâmul croisantelor, baghetei și clătitelor. Am fost în schimb extrem de încântată, când mi-au sărit în ochi rafturile mult mai stufoase cu produse fără gluten în raioanele supermarketurilor. Urma să realizez la scurt timp că piața persoanelor care consumă astfel de produse este mult mai mare, iar informațiile despre boala celiaca sunt mai bine răspândite la nivelul populației și, implicit, a restaurantelor.

QDE9_PANIERBIO4

Ați spune că e un exemplu clasic de „vai cât de în urmă suntem noi românii”. N-am privit-o așa, pentru că realizam întâietatea istorică pe care a avut-o statul francez în cercetări medicale și nutriționale. M-am bucurat în schimb, de o mulțime de produse de patiserie CU GUST pe care aveam șansa să le mănânc. Iar când spun asta, mă refer la puținele opțiuni de produse fără gluten care să nu fie umflate de chimicale și care existau sau au intrat de curând pe piața românească.

Greu pot să mai găsesc de cumpărat prăjituri sau orice produs de patiserie fără gluten, care să semene câtuși de puțin cu cele din viața pre-celiacă. Ei bine, sunt tare fericită să vă spun că lucrurile merg spre o bună schimbare, ba chiar spre foarte bine. Iar aici revin la povestea cu Amarant și cum au ajuns deliciile din Franța pe teritoriul nostru. Prin ei m-am reîntâlnit cu Biscuterie de Provance și ale lor bunătăți cu migdale: Prăjitura Gourmet Bio cu migdale fără gluten intrând rapid în top, fiind pentru mine un bun mic-dejun alături de ceai. Eu am devorat-o singură -prea cu spor- însă e de împărțit cu 4-5 persoane. Macarons sunt un alt capitol, ce încă servesc pe post de semi-salvare când mă lovește pofta de dulce în preajma cofetăriilor, fiind preparate din ouă, făină de migdale și miere. Dar ca să mă asigur că nu risc cros-contaminarea, în Franța le alegeam doar pe cele etichetate ca fiind fără gluten.

Crema cremelor la capitolul ciocolată fără gluten este, în schimb, Dardenne. Am testat ciocolata lor neagră cu alune-migdale-smochine bio care se recomandă nu doar fără gluten, ci și vegană, precum și pralinele de ciocolată care-s un adevărat răsfăț. Cele din urmă au ambalate individual fiecare pralină, trimițându-mă cu gândul la cele mai dichisite gesturi de apreciere pe care le poți face cuiva. Cred astfel că e un cadou bun de făcut unui mâncător fără gluten sau cuiva care iubește extrem de mult calitatea ciocolatei.

IMG_0295                 IMG_0291

M-am mai bucurat și de biscuiții rotunzi cu gem de zmeură fără gluten, de la Love More. Firmă vecină Franței, dar cu istorie multă în spate cât să producă produse de patiserie fără gluten cu un gust fraged și bun.

Da, ați observat bine cât de mult m-am răsfățat în perioada asta: amintindu-mi de Franța și molfăind niște delicii fără gluten. Mulțumesc, Amarant, pentru începutul bun de primăvară!


DSC_0278

Share

2 Comment

 1. Roxana says: Răspunde

  Ah, ce pofta mi-ai făcut!
  O scurta intrebare: care e supermarketul din Franța cu acele raioane sans gluten foarte diversificate? Cel din imaginea postata de tine.

  Mulțumesc
  W/end frumos!

  1. Roxana says: Răspunde

   Salutare! Poza e luată e pe Google, pentru că nu aveam personal una făcută. Însă comparativ cu ce găsim în România, toate supermarketurile au rafturi bogate în produse diversificate specifice fără gluten.

Lasă un răspuns