Dolce (glutenfree) vita, la Napoli

Mă pregătesc să plec într-un voiaj de studii (practica de la noi), cum îl numesc francezii, cu facultatea gazdă, că doar suntem geografi și la fața locului ne specializam cel mai bine cu spațiul. Problema e că spațiul e Italia, iar ceva nu sună bine pentru mine: Italia+Napoli+Pizza=gluten all the way!!!

Nu că am merge la Napoli pentru pizza margherita sau vin lacrima christi, ci pentru știință, analiză de teren, Vezuviu, Pompei, Sorento, treburi serioase. Totuși, nu poți să ratezi locul unde se zice că găseşti cea mai bună pizza a Italiei, chiar dacă eşti celiac. Așa am pornit eu cercetarea online, până să ajung la față locului, să văd ce mi-ar oferi orașul de mâncare. Nu mare mi-a fost mirarea să descopăr că nu-s puține variantele. Ținând cont de cantitatea de paste pe care o consumă zilnic, italienii au dezvoltat cel mai rapid o popularitate în rândul intoleranței la gluten. Însă Guvernul și Asociația Italiană de Celiachie au intervenit foarte bine în educarea restaurantelor, pentru a face față bolii celiace. În țară, există feluri de mâncare fără gluten în școli, spitale sau unități de alimentație publică. De asemenea, ministrul Sănătății trebuie să prezinte Parlamentului o actualizare anuală a cunoștințelor și noilor cercetări științifice din domeniul bolii celiace, cu referință particulară la problemele de diagnostic și monitorizarea complicațiilor. Toţi italienii sunt testați pentru intoleranţă la gluten în jurul vârstei de 6 ani, iar fiecare cetățean celiac cu vârsta peste 10 ani, primește o alocație lunară de 140 euro pe care să o folosească pentru alimente fără gluten specifice. În plus, primesc și zile libere de la stat în fiecare lună pentru a-și căuta sau pregăti mâncarea. Bună treabă, nu?

Iar cum Napoli este o destinație turistică foarte renumită, restaurantele sunt pregătite pe măsură pentru orice tip de clienți. După ce am citit „Eat,Pray,Love” în liceu, am avut mereu în minte imaginea orașului prin descrierile culinare ale autoarei, iar când mi s-a spus în ce constă remediul contra bolii, primul lucru la care m-am gândit a fost că nu mai pot mânca pizza și că nu mai vreau să mai ajung niciodată în Italia. Bineînţeles, a fost un gând de moment, căci de fel sunt optimistă, iar acum, din ce m-am documentat, nu ar trebui să-mi fac griji, căci Italia este foarte pregătită pentru celiaci, iar pizza mea fără gluten mă așteaptă! Am identificat într-o hartă locurile unde aş putea găsi minunea bună pentru mine şi o să povestesc când mă întorc ce am găsit și cum a fost mirosul de pizza la fiecare colț de stradă pentru un celiac, în Napoli.

 

P.S. link pentru hartă:  https://mapsengine.google.com/map/edit?mid=z1iWpmHK8bcA.knupjWqcSr4o

 

Share

Lasă un răspuns