Vacanțe în regim fără gluten, aveți?

gluten-freee-road-trip-dog1

Când e vorba să mâncăm fără gluten e una: știm bucătăria noastră, ustensilele și rețetele proprii, magazinul apropiat de unde-mi procur alimentele și tot așa. Eh, dar ce ne facem când călătorim? Că nu prea știm unde ajungem, care-s spațiile prietenoase cu alergicii sau cât de bine cunosc oamenii străini problema asta, doar dacă ne documentăm extrem de bine înainte. În cazul de față, la revedere plecărilor spontane surpriză, cu trezit dimineața și ales destinația.

Pentru a ne face viața mai ușoară, tehnologia întotdeauna găsește câteva variante utile, ceea ce se aplică și în cazul nostru. Fie că sunt aplicații, platforme de informare sau bloguri cu sfaturi de călătorit în varianta fără gluten, le-am adunat pe cele cu care am interacționat sau care mi-au atras atenția:

  • Coeliac World Traveller este o aplicație care te ajută să comunici nevoia ta restaurantelor unde te duci. Au înregistrat text și voce despre ce înseamnă celiac și gluten în 12 limbi diferite: arabă, engleză, franceză, germană, italiană, malaieză, mandarină, poloneză, portugheză, rusă, spaniolă și urdu. Avantajul ei este că nu trebuie să fiți conectați la internet pentru a o folosi. Totuși, o variantă clasică este cea în care puteți imprima mesaje cu nevoia voastră pentru a o da chelnerului la restaurant. Aici o listă cu mai mult de 54 de limbi incluse.
  • Hoteles Servigroup  este un lanț de hoteluri din Spania, ce colaborează cu Federația Asociațiilor de Celiaci din Spania pentru a oferi servicii sigure și de calitate persoanelor ce sunt nevoite să consume fără gluten. Când faci rezervarea, specifici că ai nevoie de mâncare fără gluten, iar ei sunt bine pregătiți să onoreze această nevoie. Sunt 16 hoteluri la număr, toate situate în 7 orașe de pe coasta Mediteranei.
  • Glutenfreehotels.net este o platformă tot din Spania, care a adunat un număr de hoteluri din lumea asta ce au posibilitatea de a oferi servicii de masă persoanelor celiace. Mi se pare utilă pentru resursele de acolo, dar să verifici singur hotelurile ulterior, pentru că site-ul e greoi de înțeles și cu o engleză stâlcită.
  • Pe celiactravel.com găsim povești de la oameni celiaci care au bătut lumea asta în lung și în lat și care ne povestesc despre e vorba pe acolo. O sursă bună de inspirație și de trecut peste panica că noi nu mai putem ajunge în super destinații de acum înainte.
  •  Glutenfree Roads mi se pare a fi cea mai complexă aplicație. E inițiată de Schar și se laudă că are peste 53000 de locații, restaurante, hoteluri și magazine fără gluten, pe care ți le localizează în apropiere după GPS. Te poți înregistra să lași review-uri sau sugestii și e gratuit de descărcat. Eu deja am găsit în apropiere Villa Andrea, noul hotel gluten free din Bulgaria și mă pregătesc să descopăr și Italia în august.

P.S. au mai rămas 5 zile de vot ca să documentez pasta și pizza fără gluten din Italia, alături de Schar. Vote aici: http://bit.ly/1T6Nudj

 

Sursă poză: theglutenfreebar.com

Share

Lasă un răspuns